Om hva ateisme er

Gjennom møter med mennesker og gjennom å lese aviser og på nettet, så har jeg støtt på mange forestillinger om hva ateisme er.  Mange av disse er uriktige, og henimot meningsløse.

Den enkleste definisjonen er at ateisme er fravær av tro på noen gud. Dette er ikke knyttet til noen spesifikk gud, som den guden kristendommen handler om. Det gjelder alle guder. Opp gjennom historien er det angivelig dokumentert 2.870 ulike guder, som Tor, Zevs, den kristne guden, og så videre. De aller fleste religiøse er monoteistiske, og tror på én gud. Dermed har de et fravær av tro på de øvrige 2.869 andre gudene. En ateist har det samme fraværet av tro, men tallet er altså +1, det vil si 2.870 guder.

En av de vanligste kommentarene jeg både har fått og lest er at «ateisme er også en tro». Dette er positivt feil: Ateisme er fravær av tro. Når man sier «jeg tror ikke på gud», så er dette ikke en slags mot-tro, men et fravær av en tro kristne bekjenner seg til.

Dette henger sammen med hvordan man skal forholde seg til påstander fra andre. Hvis en kristen påstår at hans eller hennes gud finnes, så er det opp til vedkommende å sannsynliggjøre, bevise eller argumentere for at den påstanden er feil. Dette ansvaret påhviler ikke ateister eller muslimer eller andre troende. Det er den som fremsetter en påstand som må begrunne den. I motsatt fall vil enhver kunne påstå nær sagt hva som helst, og deretter skyve ansvaret for å motbevise påstanden over på andre:

– «Det står en usynlig, rosa elefant i hagen din!»

– «Tull, det finnes da ikke usynlige, rosa elefanter?»

– «Jo. Motbevis det!»

Det å ikke akseptere denne usynlige, rosa elefanten er ikke en tro. Det er et fravær av tro. På samme måte som fravær av en tro på at det finnes guder.

Advertisements

One thought on “Om hva ateisme er

  1. Tilbaketråkk: Kirkens sviktende selvinnsikt? | Herr Ateist

Legg inn kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s