Om ateisme er verdinøytral

Ateisme blir av og til angrepet for feilaktig å påberope seg verdinøytralitet. Slike angrep er beror på en misforståelse, fordi de legger til grunn et prinsipp om at fravær av noe i seg selv er verdiladet. Det prinsippet som legges til grunn er basert på at gudstro og fravær av gudstro kan likestilles. Dette er feil.

At noen tror på en gud er ikke verdinøytralt. At noen lar være å tro på en gud er derimot verdinøytralt. Det kan likestilles med å la være å tro på spøkelser, gjenferd eller zombier. Ingen påstår at fravær av tro på denne type fenomener er verdiladede. Men når det gjelder gudstro, så stiller det seg åpenbart annerledes.

Jeg vet ikke helt hvorfor det er sånn, men vil gjette på at det har med hvor vanlig gudstro er. I flere hundre år, helt frem til 1990-tallet, var det å være kristen det normale. De fleste ble døpt i kirken, konfirmerte seg i kirken, og giftet seg i kirken. Det var sånn det skulle være. Bruddet med denne normaliteten oppfattes nok lettest som verdiladet, og det er ikke overraskende. Men det er altså feil.

Men dette handler om fravær av noe, og ikke om å sette noe annet i stedet. Altså fravær av gudstro, og ikke en aktiv anti-gudstro. Hvis du omsetter dette til en matematisk likning, og gir tilstedeværelse av gudstro verdien 1 (altså +1), så er ikke ateisme -1 (minus 1). Ateisme er 0 (null). Satanisme – i den grad noe sånt finnes – kan kanskje sies å være -1 (minus 1). Ateisme er fravær av begge disse. (At noen fundamentalistiske kristne ønsker å definere personer som ikke tror på en gud som «satanister» rokker ikke ved dette.)

Så altså: Ateisme er en verdinøytral verdensanskuelse. Mange ateister, og kanskje de aller fleste, kaller seg rasjonalister, ved at de mener vitenskapelige metoder er den tilnærmingen som gir dem den riktigste forståelsen av verden. Dette er en verdinøytral verdensanskuelse, fordi den kun sier noe om hvordan vi skaffer oss sikrest mulig kunnskap om den verden vi lever i. Den sier ikke noe om hvilket innhold denne kunnskapen har eller skal ha, kun om hvordan vi kan vite.

Når det er sagt, så ser man fort at dersom det ville vært mulig å bevise at en gud eksisterte, ved bruk av vitenskapelige metoder, så ville en rasjonalistisk ateist bli «nødt» til å tro på denne guden. Men per i dag så har ingen klart å bevise dette. Men altså: Neste gang du kommer opp i en diskusjon hvor noen hevder at ateister også «tror», så kan du påpeke at fravær av en tro ikke i seg selv er en tro, og at ateisme er verdinøytralt.

Advertisements

One thought on “Om ateisme er verdinøytral

  1. Tilbaketråkk: Kirkens sviktende selvinnsikt? | Herr Ateist

Legg inn kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s