Om hvorvidt ateisme er farlig for verdens fattige

Borte på «Kristenmanns blogg» ble det i 2010 påstått at ateisme er farlig for verdens fattige. Forfatteren har ved første gangs gjennomlesing noen gode poenger. Amerikanske kristne gir en forholdsvis større andel av sin inntekt til veldedige formål en gjennomsnittet av befolkningen. Og norske menigheter gir mer enn Humanetisk forbund. Så langt så godt.

Men la oss nyansere dette litt. Ta USA først. Ta en titt på ateistene Bill Gates og Warren Buffet. De står bak «The Giving Pledge«, hvor de (per november 2012) har fått 91 amerikanske milliardærer til å erklære at de vil gi halve formuen sin til veldedighet. (Buffet og Gates selv hadde per september 2012 gitt 36,2 milliarder dollar.) Mange på listen over de 91 er sikkert ikke ateister, men ildsjelene er ateister. Rett skal være rett. Når man påstår ateister er «farlige» for verdens fattige, så bør man ikke lyve om fakta.

Så Norge. Jeg er temmelig overbevist om at av Norges 35-40% ateister, så velger de fleste å gi til veldedighet som en privat handling, ikke som en handling knyttet til en organisering av sin overbevisning. Det å påstå at alle ateister donerer til veldedighet er like feil som å påstå at alle kristne gjør det. Jeg tipper den årlige TV-aksjonen er en anledning begge parter benytter for sine donasjoner. Jeg har ikke dokumentasjon knyttet til dette, men når «Kristenmanns blogg» lirer av seg en lite dokumentert påstand om det motsatte, så bør denne bygge på noe mer enn forfatterens personlige overbevisning.

Og hva gir man så? Etter jordskjelvkatastrofen på Haiti i 2010 ble det sendt bibler som nødhjelp. Jeg regner med at enhver kommentar til dette skulle være unødvendig. Hva er galt med rent vann, mat, medisiner og tak over hodet?

Bibel som nødhjelp

Kan jeg få ketchup på den?

Neida. Det blir nok også gitt penger til mat, medisiner, og så videre. Men skinhellighet er alltid stygt.

Den demoniseringen (sic!) «Kristenmanns blogg» begår, peker på den underliggende påstanden om at moral bare kan komme fra en gud. Dette har jeg skrevet om her.

Advertisements

Legg inn kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s