Om diskursiv analfabetisme

Aftenposten gjorde seg i 11. februar 2013 til mikrofonstativ for kristne synsere av ulik art. Herunder noen jeg ikke trodde ville låne sin stemme til dette prosjektet – boken «Gud er tilbake!», som Erik Solheim og Bård Vegar Solhjell. Avisen kaller saken «- Vi kan bli religiøse analfabeter».

I en billedkarusell kan vi lese en del underlig eskapisme. Den beste – eller verste – er et sitat fra Faruk Terzi:

Hvis du studerer astrofysikk og finner resultater som står i motsetning til din tro, er årsaken kanskje din manglende evne til å koble teologien og dine observasjoner sammen.

Det Terzi egentlig sier er vel at

Hvis du studerer astrofysikk og finner resultater som står i motsetning til din tro, så bør du ikke erkjenne at teologien er feil, men bare akseptere at du er for dum.

Men dette er vel greit nok. Aftenposten siterer bare fra boken. Avisen fortsetter imidlertid nokså ukritisk når de siterer (og intervjuer?) Silje Kvamme Bjørndal (doktorgradsstipendiat ved Menighetsfakultet og tilknyttet tankesmien Skaperkraft), som er en av redaktørene:

«Dersom vi ikke klarer å skape et samfunn som imøtekommer et mangfold av religioner og livssyn, kan dette få uønskede konsekvenser».

– Hvorfor er det egentlig så viktig for oss å kjenne vår kultur og religionsbakgrunn?

– Når vi hevder at vi er nøytrale, ender vi i praksis opp med et ateistisk grunnpremiss. Det er det problematiske med å kalle seg nøytrale, som ofte er et ideal i vårt sekulariserte samfunn. (…)

Det er skuffende at avisen såvidt ukritisk gjør seg til talerør for et partsspesifikt syn, uten så mye som å indikere at påstandene Kvamme Bjørndal formulerer er helt ubegrunnede påstander. For når ble ateisme i seg selv et problem? Den dagen religiøse oppdaget at kritiske spørsmål river ned verdensbildet deres?

Les hele saken her.

Bildet nedenfor er hentet fra billedkarusellen hos Aftenposten. Sitatet er ganske enkelt hårreisende.

Espen Ottosen

Screenshot fra Aftenposten.no.

Advertisements

One thought on “Om diskursiv analfabetisme

  1. Tilbaketråkk: Kirkens sviktende selvinnsikt? | Herr Ateist

Legg inn kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s