Om kirkens sviktende selvinnsikt

I Aftenposten 14. februar skriver Silje Kvamme Bjørndal om «Kirkens sviktende selvtillit«. Kronikken er et innlegg for å beholde en kristen formålsparagraf i skolen. Kvamme Bjørndal er stipendiat ved Det Teologiske Menighetsfakultet, og kronikken må leses i lys av utgivelsen av boken «Gud er tilbake», som kronikkforfatteren er medredaktør for. Målsettingen kan jeg respektere, men når jeg leser papirutgaven sitter jeg igjen med inntrykket av at dette er et desperat rop om at «Folk må komme på festen min! Den er kjempefin!»

Stålsett-utvalget har levert vektige argumenter for et absolutt og tydelig skille mellom kirke og stat. Kronikkforfatteren er åpenbart uenig, og argumenterer for en fortsatt sammenblanding mellom privat tro og storsamfunnets innretning:

Når de samtidig foreslår å fjerne henvisninger til vår kristne arv, viser de manglende forståelse for at verdier som likeverd, toleranse og nestekjærlighet må forankres i konkrete tradisjoner og forståelsesrammer.

Spør homofile hvordan de opplever kirkens verdsetting av homofilt samliv som likeverdig. Spør de fraskilte som ikke kunne bli viet av Stein Reinertsen mens han fortsatt var prest om hvordan han tolererte dem. Og husker du kontroversene rundt utnevnelser av kvinnelige prester og biskoper? Kvamme Bjørndal historieforståelse er en annen enn den vi kan lese ut av kirkens historie. Som partsinnlegg kan jeg forstå denne famlingen, men den fratar kronikken troverdighet.

Kvamme Bjørndal er åpenbart redd for ateismen. Og ved å presentere den som et livssyn, på linje med kristendommen, så demonstrerer hun at hun misforstår den. Ateisme er ikke dogmatisk. Den har ikke bøker som definerer hvordan den skal praktiseres og leves ut. Den har ingen ritualer, ingen rangordning. Og den er fri for overtro. Ateismen er vesensforskjellig fra religion, som jeg har skrevet tidligere. Og også verdinøytral, ved at den rangerer rasjonalitet fremfor tro.

Kvamme Bjørndal prøver videre å tilrane seg begrepet «humanistisk»:

(…) i en norsk grunnlov er det med nødvendighet den kristne og humanistiske arv som må fremheves, med tanke på den avgjørende rollen kristendommen har hatt og fortsatt har i vårt land.

Argumentasjonen for dette er rett og slett litt uklar. Kristendommen er på full fart ut av folks hverdagsliv, og en stadig større del av av den kristne delen av befolkningen er i ferd med å bli «julaftenkristne». Enkelt sagt blir kirken en mindre og mindre sentral del av vanlige folks liv. Og påstanden om at kirken representerer humanistisk arv er rett og slett usann. Humanisme står rett og slett i kontrast til religiøs tro. (Du kan ikke samtidig tro på det gode i mennesket og på at en gud drepte sin sønn for menneskehetens synder.)

Det innvendige blikket Kvamme Bjørndal benytter for å forfekte sitt personlige og private standpunkts allmenngyldighet blir som verst når hun påstår at hennes tro kan ha verdi som referansepunkt for kulturforståelse:

Dersom vi skal forstå og respektere andre religioners og kulturers symboler, trenger vi å anerkjenne og verdsette vår kristne arv, med dets kirker, symboler, høytider og fortellinger.

Det hun her sier er vel strengt tatt det alle religiøse sier: Mitt syn er det riktige, og min gud den eneste sanne. Den respekten hun beskriver står i skarp kontrast til alle de religiøse konflikter vi har sett, også i vår del av verden. Og i vår relativt nære forhistorie. Nord-Irland og det tidligere Yugoslavia er begge eksempler på at religion er kilde til konflikt mer enn til respekt. (Og vis meg gjerne en konflikt som har blitt startet av ateister på grunn av holdningen til religion som livssyn.)

En bredde av kristne stemmer?

En bredde av kristne stemmer?

Edit:Kronikken ligger også ute hos skaperkraft.no.

Advertisements

2 thoughts on “Om kirkens sviktende selvinnsikt

  1. Tilbaketråkk: Uriktige premisser | Herr Ateist

  2. Tilbaketråkk: Om moral. Igjen. | Herr Ateist

Legg inn kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s