Om redelighet og kirkens medlemstall

VG hadde 5. mars 2013 en sak om Terje Forsberg, som mot sin vilje ble stående som medlem i Den Norske Kirke. Tradisjonen tro spurte VG sine lesere om deres opplevelser knyttet til dette temaet. Da jeg kikket på saken hadde nesten 4.800 lesere svart på denne pollen:

Poll hos vg.no

Er du medlem av statskirken?

Denne type undersøkelser er ikke vitenskap, så langt derifra. De fleste som svarte hadde nok en eller annen sympati for Terje, og skjevheten i utvalget er dermed mest sannsynlig overveldende. Det du dessverre ikke ser på bildet, er at omlag 9,4% oppgir at de har forsøkt å melde seg ut, uten å lykkes. (Det er den grønne søylen på bildet.)

Hvis vi legger til grunn at folk har svart korrekt på denne pollen, så betyr dette at rundt 450 personer har forsøkt å melde seg ut, uten å lykkes. Det er etter min oppfatning umulig å beregne hvor mange av statskirkens totale medlemsmasse som er medlemmer mot sin vilje, ut fra denne pollen alene. Men at det er minst 450 personer må vi kunne regne som relativt sannsynlig.

Hva betyr dette? Jo, at antallet medlemmer i den norske kirke ikke uttrykker presist deres samlede medlemsmasses preferanser. Og det er en skam. Intet mindre.

Hvis vi legger sammen de 9% som er medlemmer mot sin vilje, og de 17% som sier de kommer til å melde seg ut, så utgjør det mer enn 25% av denne pollens utvalg. Igjen, dette er ikke en vitenskapelig undersøkelse, men det indikerer som et minimum at kirken må være forsiktig med å bruke sin medlemsstatistikk som argument for noe som helst.

Og det er verdt å huske på.

Advertisements

One thought on “Om redelighet og kirkens medlemstall

  1. Tilbaketråkk: Om angivelig prestemangel | Herr Ateist

Legg inn kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s