Om nærsynthet

«Ateismen er nærsynt», skriver Espen Ottosen i en kommentar i Aftenposten 13. september 2012 om Richard Dawkins. Nærsyntheten kan nok diskuteres, all den tid Ottosen rett og slett ikke forstår budskapet Dawkins ønsker å formidle. Kort fortalt mener Dawkins at vitenskapen på sikt vil kunne forklare hele vår tilværelse, og at det ikke er behov for å lete etter noe overnaturlig for å kunne forklare denne tilværelsen.

Ottosen mener øyensynlig dette innebærer en begrensning, fordi det er en lang rekke ting naturvitenskapen ikke kan forklare. Og selvfølgelig har Ottosen rett i dette. Forklaringen er ganske enkel: Dawkins’ prosjekt begrenser seg ikke til naturvitenskapen, selv om han er biolog. Han snakker om vitenskap, ikke kun naturvitenskap.

Så når Ottosen påpeker at naturvitenskapen ikke kan forklare hvordan vi skal forstå utsagn som «Jeg beklager at jeg såret deg», så er dette fordi dette rett og slett ikke er naturvitenskapens domene. Istedet kan vi trekke inn for eksempel psykologi eller sosiologi, altså samfunnsvitenskapen. Mennesker skaper mening gjennom samhandling.

Og kanskje er det gjennom nettopp samfunnsvitenskapen vi best kan forstå gudsbegrepet, for eksempel som et forsøk på å konstruere en forståelse av det man ikke begriper. Ikke dermed sagt at dette gjør teorien om en gud mer sannsynlig.

Ottosens ønske om å skape rom for en gud fordi naturvitenskapen ikke forklarer det mennskelige skyldes altså en misforståelse. Hadde han ikke holdt sin bibel mellom sine egne øyne og den person han angivelig prøver å forstå, så ville han kanskje selv unngått den nærsynthet han prøver å tilskrive andre.

Advertisements

Legg inn kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s