Om pluralisme

Avisen Vårt lands debattsentral (eller hva man skal kalle det) finnes på verdidebatt.no. Som de fleste nok vet er Vårt land tuftet på et kristent livssyn, og dette preger også verdidebatt.no. En kjapp titt innom nettstedet lørdag 23.03.2013 viser ganske raskt en underholdende pluralisme. I løpet av de siste dagene peker tre ulike innlegg bredden i diskusjonen.

Et av innleggene handler om et forsvar for utredningen fra samlivsutvalget under Bispemøtet i Den norske kirke. Selve innlegget er ikke så voldsomt spennende, bortsett fra en påstand om et ubibelsk bibelsyn hos forfatterens motdebattant. Kommentarfeltet derimot, er ganske så underholdende. («jeg ber om tilgivelse hver dag – flere ganger om dagen, selvom jeg ikke vet om noen spesiell grunn.»)

Et neste innlegg er skrevet av en ytterst bibeltro forfatter, som konkluderer med at hans gud skapte Adam og Eva nøyaktig 3972 år f.kr. Og at det Messianske riket skal komme i år 2028. Håper jeg husker å oppsøke forfatteren om 16 år for å konfrontere ham med hans uriktige spådom.

Det tredje innlegget er skrevet av Levi Fragell, og da forstår den oppegående leser at innlegget er religionskritisk. Fragell nevner ikke bibelen ære selv som litterært verk:

Jeg blir stadig forundret over den overstrømmende gode attest Bibelen får fra alle hold. At kristne setter pris på den, er en selvfølge, det er jo en forutsetning for tro og bekjennelse. Men også de sekulære, intellektuelle, bokelskere og ateister omtaler Bibelen med ærefrykt, kaller den storslått litteratur, en kilde til visdom, bøkenes bok. Av Bibelens 66 selvstendige skrifter, er det neppe flere enn 8 -9 som holder et litterært eller filosofisk nivå som ville gjøre en så rosende omtale troverdig.

Jeg anbefaler deg å lese innlegget.

Det mest interessante er dog at disse tre debattene kan foregå omtrent samtidig, på samme nettsted. Nesten som parallelle universer. Dette er på den ene siden positivt, fordi det viser en takhøyde. Samtidig er det skremmende å lese hva folk faktisk kan få seg til å tro og mene.

Advertisements

Legg inn kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s