Om vitenskap som åpner for gud

Aftenposten publiserte 27. mars 2012 en kronikk kalt «Vitenskapen åpner for Gud». Forfatterne er Johan E. Moan (professor i fysikk, Universitetet i Oslo) og Ola Didrik Saugstad (professor i medisin, Universitetet i Oslo). Hensikten med kronikken er å beskrive en plass for en gud i en tilværelse hvor vitenskap har en høyere stjerne enn religion. Dette er en nobel hensikt, forfatternes livssyn tatt i betraktning. Men det hele går så inderlig galt.

Hva Moen og Saugstad begår, er en kronikk hvor de gir personers meninger en alt for stor vekt. Enkeltstående utsagn fra Charles Darwin, Anthony Flew, Richard Dawkins, Thomas Aquinas og Bertrand Russell fremstilles som argumenter. De refererte «mener», «sier», «mer enn antyder», «svarer», og så videre.

Dette er direkte skummel lesning, når man ser hen til kronikkforfatternes professortitler. De klarer i en kronikk om vitenskap å tusle rundt i det diskursive landskapet og lire av seg banale argumentaktige formuleringer blottet for faktisk innhold.

Jeg håper dette ikke bærer likhetstrekk med den vitenskapelige standard jeg forventer dem å legge seg på innen sine egne fagområder (fysikk og medisin).

Ta følgende avsnitt som eksempel:

Det er en myte at kristendom ikke er forenlig med vitenskap. Sekularismens og materialismens forkjempere argumenterer som om de er de eneste til å representere et vitenskapelig syn. Men de som hardnakket argumenterer for at vitenskapen og dens fysiske kausalitetsprinsipp kan løse og forklare alt, har knapt tatt inn over seg hva en undrende, vitenskapelig tankegang går ut på.

Man kan knytte mange kommentarer til dette avsnittet. Jeg nøyer meg med fire:

  1. For det første: Religioner kan nettopp ikke bevises vitenskapelig. Man kan tenke seg måter å finne plass til en gud på innenfor evolusjonsteori og big bang, men kun ved å omskrive gudens egenskaper, hensikter og angivelige handlinger. (Skriv om guds plass i skapelsesberetning, for eksempel.) Og det vil uansett ikke være et bevis, men kun en form for «mulighetsstudie».
  2. For det andre: Vitenskap, sekularisme, materialisme (og ateisme) er ikke synonymer. De er på sett og vis mer forenlig med hverandre enn med religiøse dogmer, men de er ikke uttrykk for noe felles. Kjennetegnet ved kristne er ofte å argumentere mot vitenskap, og ikke for.
  3. For det tredje: Vitenskap har andre retninger enn slike som involverer «fysiske kausalitetsprinsipp». Samfunnsvitenskapene leverer kraftige og relevante forklaringsmodeller. Og disse vitenskapene er viktigere for å forstå religion enn naturvitenskapene. Kanskje fremfor alt psykologien.
  4. For det fjerde: Ingen «undrende, vitenskapelig tankegang» vil lede frem til påstanden «Gud skapte alt». Tvert i mot. Undring og vitenskapelig tankegang vil snarere lede vekk fra en slik påstand, fordi de vil lede frem til fornuftsbaserte forklaringsmodeller, heller enn forklaringer basert på overtro.

Kronikken virker mest av alt som furting fra to kristne menn som sliter med å akseptere at livssynet deres har mer å gjøre med magi enn med faktiske forhold. Som de skriver: «Ateister bør få være i fred, men deres militante angrep på kristen tro er fordummende og ødeleggende for vår kultur.» At mange ateister anser vitenskap som en viktigere kilde til kunnskap enn bibelen kan knape kalles fordummende. Og «militante angrep»? Fei for egen dør.

Advertisements

4 thoughts on “Om vitenskap som åpner for gud

  1. Tilbaketråkk: Om begreper som av og til blandes sammen | Herr Ateist

  2. Tilbaketråkk: Om den ubeviselige guden | Herr Ateist

  3. Tilbaketråkk: Om den ubeviselige guden – del II | Herr Ateist

  4. Tilbaketråkk: Om flertydig tolkning | Herr Ateist

Legg inn kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s