Om arvesynden

Dagens tekst er av den lettere varianten. Kanskje til og med litt morsom?

I første mosebok kan man lese hvordan en gud angivelig skal ha skapt jorden og alt på den. Inkludert Adam og Eva, som fikk skylden for all vår streven og våre daglige utfordringer. Og som har skyld i at kvinnen skal være underordnet mannen. Årsaken er selvsagt at de spiste epler.

Men vent litt. Er det ikke en del rare ting med denne historien?

La oss se:

I vers 16 og 17 heter det at: «Du må gjerne spise av alle trærne i hagen. Men av treet til kunnskap om godt og ondt må du ikke spise. For den dagen du spiser av det, skal du dø.» Guden ønsker altså ikke at mennesket skal forstå forskjellen på godt og vondt? At mennesket skal være dumt og kunnskapsløst? Det må jo faktisk bety at det å gå på skole er å handle i strid med gudens ord. Bibelskoler også. Er det ikke litt ironisk?

Og guden ville dømme Adam og Eva til døden,  hvis de spiste av treet. Er ikke det litt voldsomt? Men viktigere: Guden lyver faktisk. For han tok jo ikke livet av Adam og Eva, han bare hev dem ut av paradiset. Hva slags gud er nå dette, som vil drepe mennesker for å skaffe seg kunnskap, og som også lyver om det? (Litt som da han tøyset med Abraham, egentlig. Se første mosebok, kapittel 22.)

Det mystiske med arvesynden er derimot ikke løgn og fanteri, men hvor guden var da Eva ble narret av slangen, og spiste eplet. Her hadde guden to mennesker å følge med på, og det klarte han ikke. Hva var det han drev med i stedet? Han dukker opp like etterpå, «vandrende i hagen». Hvor kom han fra? Hadde han noen andre mennesker på si?

Adam og Eva som muslimer

Adam og Eva som muslimer

Advertisements

Legg inn kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s