Om komisk sludder

Jeg begynte på en serie jeg kalte «203 uriktige svar«, hvor jeg skriver om den (u)frivillig komiske samlingen med lenker kalt 208 spørsmål og svar med bibelsk utgangspunkt. (Tallet har økt underveis, fra 203, via 205, til 208. I skrivende stund.) Det er mye å gripe tak i der. Men det er også litt kjedelig innimellom, fordi mange av tekstene der er så fullstendig ute på jordet.

Den teksten jeg titter på i dag måtte jeg le av. Vi har kommet til Adam og Eva: «Er ikke Adam og Eva oppdiktede personer?» Det korte svaret på dette spørsmålet er «ja», men la oss titte litt på hvordan Kristenbloggen prøver å argumentere for det motsatte. Det er en kort tekst, så jeg gjengir den i sin helhet:

Hvis Adam var en oppdiktet person, så måtte alle etterkommerne også være det. Hvis de var det, så måtte Jesus også være en oppdiktet person.

Men, det er ingen genealoger eller historikere som benekter at Jesus i det minste var en historisk person. De som gjør det, gjør det av uvitenhet.

Når Jesus var en ekte person, så måtte Kain og Abel også være det (1 Mos 4, 9-10; Luk 11, 50-51). Jesus var en etterkommer av Adam, og det er umulig å nedstamme fra en myte.

Jeg velger å kommentere hvert avsnitt for seg (mine kommentarer i kursiv):

 • «Hvis Adam var en oppdiktet person, så måtte alle etterkommerne også være det. Hvis de var det, så måtte Jesus også være en oppdiktet person.» Premisset er feil. Alle etterkommere etter Adam måtte ha vært oppdiktet, men det forutsetter at etterkommerne ikke kan være etterkommere etter noen andre enn Adam (og Eva). Det er med andre ord et helt meningsløst premiss, og det er sirkulært, fordi det bruker seg selv som bevis for seg selv.
 • «Men, det er ingen genealoger eller historikere som benekter at Jesus i det minste var en historisk person. De som gjør det, gjør det av uvitenhet.» Dette er sant. Jesus er mest sannsynlig en historisk skikkelse. (Det er en utfordring for dem som omtaler Jesus at kildene om ham første og fremst består av det nye testamentet. Hvorfor er ikke Jesus nevnt i noen ingen samtidige historiske kilder? Ingen av dem sier et ord om snekkeren som blant annet skal ha gått på vannet.) Legg også merke til at det først hevdes at «ingen» benekter at Jesus har levd, og deretter at de som gjør det er uvitende. En skikkelig helgardering der, med andre ord.
 • «Når Jesus var en ekte person, så måtte Kain og Abel også være det (…). Jesus var en etterkommer av Adam, og det er umulig å nedstamme fra en myte.» Igjen er premisset feil. Det forutsettes en kobling mellom Jesus og Kain og Abel som ikke kan begrunnes uten bibelen. Premisset blir dermed at «bibelen er riktig fordi bibelen er riktig». Et annet punkt som byr på problemer er koblingen mellom Jesus og de han skal være etterkommer fra. Var ikke Jesus  i følge Matteusevangeliet gudens sønn? Eller var han Josefs sønn? De eneste kildene vi har er gjensidig utelukkende på dette punktet, og Josef vet vi ikke mye om. Man kan også parere med at hvis det ikke er mulig» å nedstamme fra en myte», så nedstammer man nok fra en annen. Det er mer sannsynlig at myten er feil enn at noen andre ikke er foreldrene.

Her brukes altså et usikkert faktum for å begrunne en ytterst tvilsom myte, ved å legge til grunn uriktige premisser, og dernest si at det hele er sant fordi det er sant. Hvem lar seg overbevise av denne type argumentasjon? Men det er underholdende lesning, om enn litt enerverende i lengden.

Advertisements

2 thoughts on “Om komisk sludder

 1. Det er mye morsomt om Adam og Eva.Har du forresten hørt denne spesielle tolkningen av historien om Adam og Eva?

  En liberalkristen tolkning dreier seg om at Adam og Eva ikke var det to første menneskene, men kun to utvalgte representanter for menneskeheten.»Beviset» for dette er at første gang egennavnet til Adam dukker opp i bibelen står den oppført i en uvanlig grammatisk form.Dette «måtte» bety at de ikke var skapt direkte av Gud, men var bare to mennesker i starten av en historisk fortelling.

  Teologenes fantasi slutter aldri å forbløffe meg.

  • Takk for kommentar, Egil.

   Og av og til er deres mangel på fantasi mer forbløffende. 🙂

   Hvilken hudfarge hadde Adam og Eva? Ble det skapt som voksne eller som barn? Hvorfor skapte denne guden mannen med brystvorter? Og hvorfor har vi noe så tilsynelatende unødvendig som en blindtarm?

   Så mange spørsmål. Så få svar.

Legg inn kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s