Om den ubeviselige guden

Jeg skrev for kort tid siden en sak om kronikken til Johan E. Moan og Ola Didrik Saugstad. De fikk ikke mye ros av meg, gitt. I dag har Helge Revald Skullerud skrevet et innlegg mot kronikken, hvor han også gir dem det glatte lag. Skullerud konkluderer på sett og vis allerede i overskriften: «Gud kan ikke bevises vitenskapelig».

Heldigvis, får jeg nesten si. For Skullerud er professor i fysikk ved NTNU, og gjenoppretter mye av akademias ære.

Skullerud har åpenbart bedre grep på bibelhistorien enn jeg har, noe innlegget klart gir uttrykk for. Og han kjenner også historiefaget godt, og bruker sin kunnskap opp mot bibelens fortellinger:

Og fortellingen om Abraham er håpløst anakronistisk. Han kjøper Makpelahulen i Hebron av hetitten Efron, mer enn 200 år før hetitter fantes på denne jord. Og han møter filisterkongen Abimelek i Beer Sheva, ca. 800 år før filistrene og andre av «havfolket» strømmet inn i det indre Middelhav. Og brukte kameler som pakkdyr ca. 1200 år før kamelen ble innført som pakkdyr i området da assyrerne åpnet handelen på Sør-Arabia.

Det er imidlertid kommetarfeltet som påkaller mest interesse, tross Skulleruds overbevisende argumentasjon.I skrivende stund har det kommet mer enn 100 kommentarer.

Ta en titt på denne kommentaren, for eksempel. Kort sitat:

(…) bibelen er den eneste historiebok som faktisk på en nøyaktig og arkeologisk stadfestet måte forteller om oldtiden (…)

Spol ett minutt og femti sekunder inn i denne videoen, og se omtrent to og et halvt minutt fremover. Du vil se hva Francesca Stavrakopoulou, professor i bibelhistorie, mener om bibelens korrekthet som historisk dokument. Hun har – for å si det forsiktig – et ganske annet syn på saken:

For å oppsummere: Helge Revald Skullerud sier det egentlig bedre enn meg, så klikk på lenken lenger opp her.

Advertisements

One thought on “Om den ubeviselige guden

  1. Tilbaketråkk: Om den ubeviselige guden – del II | Herr Ateist

Legg inn kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s