Om fundamentalistisk ateisme

Jeg snublet ved en tilfeldighet over bloggposten «Fundamentalistisk ateisme«, og leste med interesse. Saken var en kommentar til et avisinnlegg av Bernt Hagtvet i Aftenposten i 2007. Avisinnlegget er skuffende lesning, en stråmannsaktig affære, hvor det konstrueres opp et bilde av «nyateismen» som ikke stemmer overens med noe jeg har sett noe sted. Selv ikke på reddit. Jeg griper meg selv i å tenke på et bilde jeg la ut her for en stund siden:

Militante religiøse versus militante ateister

Militante religiøse versus militante ateister

Men tilbake til bloggen («Postulater»). Det er lett å forstå hvor forfatteren vil. (Forfatteren avslører ikke noen religiøs tilhørighet, men det skinner gjennom at h*n er kristen i en eller annen forstand.) Jeg sympatiserer langt på vei med hovdbudskapet, at folk får te seg anstendig, enten de er troende eller ei.

Det som derimot ikke er så greit er måten det argumenteres på. Det refereres til en del hendelser, uten at det er mulig å finne ut mer om disse: De forblir  udokumenterte. La gå. En blogg er ikke en vitenskapelig arena, og dokumentasjonskravet er ikke så strengt. Men det ville økt forståelsen, dersom i det minste noen eksempler hadde blitt fremvist, og ikke bare fortalt om.

Det jeg virkelig bet meg merke i, er en holdning som best illustreres med følgende utsagn:

Det kan godt være at en del av de militante ateistene har personlighetssvikt. I så fall kan man ikke gjøre regning med at de vil forandre seg. Dessuten virker de så innsauset i hat og farlig ideologi at de ikke er i stand til å fatte noe som helst som bryter med “innprogrammert” tankesett.

Kanskje er dette kun ment om «millitante ateister» og ikke ateister generelt, men å lese at ateister har et «innprogrammert tankesett» er rimelig spesielt. I diskusjoner mellom kristne og ateister står ofte gudsbevis i sentrum. Ateisten insisterer på at det er feil å tro på noe som ikke kan bevises, sannsynliggjøres, dokumenteres eller på annen måte gjøres troverdig. Den kristne vil (kanskje) innvende at «du kan ikke bevise at gud ikke finnes».  Den kristne velger dermed å tro på det han/hun ble lært til som barn, og lar barnetroen overstyre fornuft og logikk. Hvem har et innprogrammert tankesett? Ta en titt på denne:

Fromhet og tro

Fromhet og tro

Advertisements

Legg inn kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s