Om angivelig prestemangel

Bispemøtets preses, biskop Helga Haugland Byfuglien, retter i Aftenposten en bønn (pun intended) til det politiske miljø om en styrking av bevilgningene til kirken, slik at kirken kan ansette flere prester. Et av argumentene hennes er at «Norske prester har i dag mer enn 1000 flere medlemmer å betjene enn sine kolleger i Sverige og Finland.»

Men nei. Vi har nok bare en prestemangel på papiret.

Medlemstallet i den norske kirke er synkende. Fra 2005 til 2011 gikk medlemstallet ned med mer enn 100.000, i følge kirkens egne data. Disse tallene er nok ikke et reellt utrykk for faktiske religiøse preferanser, som jeg har skrevet om tidligere: Folk får rett og slett ikke til å melde seg ut.

Går vi dypere inn i tallene, og ser på hva de rundt 3,8 millioner medlemmene faktisk mener, så er bildet langt mindre entydig enn hva biskopen skulle ønske seg: De personlig kristne er (muligens) i mindretall. Som Preben Aavitsland skriver i Aftenposten 11. april 2013:

Religionssosiologiske undersøkelser tyder på at en stor andel, kanskje flertallet, av Kirkens medlemmer ikke deler dens trosgrunnlag.

Aavitsland argumenterer for at kirke og stat skal skille lag, og sier noe om prosesser og prinsipper for denne skilsmissen. Jeg skal ikke gå inn i dette, men vil påpeke at biskop Byfugliens påstand om at kirken er en folkekirke kan synes som en hul påstand. Kun 10 prosent av medlemmene gadd å bruke tid på å stemme frem delegatene til kirkemøtet. Det er nok mest som Aavitsland sier, at kirken verdsettes for sin evne til å sette folk i julestemning.

Det er strengt tatt ikke rart at folke marsjerer ut av den institusjon som prøver å holde på dem, når folk i sentrale roller er så i utakt med «sitt» folk. Presise tall er alltid vanskelig å fremskaffe, men det kan se ut til at andelen ateister, agnostikere og ikke-troende på andre måter er opp mot 75 prosent i Norge. I så fall befinner størstedelen av folket seg utenfor «folkekirken», rent livssynsmessig sett.

La dette være bakteppet for kirkemøtet, biskop!

Advertisements

One thought on “Om angivelig prestemangel

  1. Tilbaketråkk: Om kirkens ulne moral | Herr Ateist

Legg inn kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s