Om flertydig tolkning

Jeg har nylig skrevet noe om Henrik Sahlin Pettersen, Tommy Mangerud og Jan-Ole Hesselberg sitt svar på kronikken til Johan E. Moan og Ola Didrik Saugstad. På NRKs nettsted Ytring gir Åste Dokka, doktorgradsstipendiat ved Teologisk fakultet, et motsvar til Pettersen, Mangerud og Hesselberg.

Dokkas prosjekt blir som svaret på et spørsmål ingen har formulert. Hun bruker en del tid på spørsmålet om gudsbevis, et tema Pettersen, Mangerud og Hesselberg egentlig ikke berører i særlig grad. De tre snakker derimot om hvorvidt eksistensen av en gud kan gi svar på vitenskapelige spørsmål, men de befatter seg egentlig ikke med spørsmålet om det finnes en gud. Dokka skulle åpenbart ønsket seg at de ville bruke tid på sistnevnte, for hun liker ikke kronikken deres:

P/M/H går inn i en debatt, ikke med teologene, men med andre naturvitere som også er kristne. Dermed er premissene for samtalen lagt, dessverre på feil sted.

Det kan synes trist for Dokka, men det er nå engang ikke hvorvidt det eksisterer en gud (eller flere) som var temaet denne gangen. Dette gjør det ikke mer tilgivelig at Dokka prøver å belære Pettersen, Mangerud og Hesselberg om religionskritikk, og prøver å påpeke deres eventuelle mangel på et religionskritisk korrekt perspektiv. (Vi vet strengt tatt ikke om det de facto eksisterer en slik mangel, all den tid de tre har et annet formål med sin kronikk.) Nok om det.

Hva er det så Dokka bruker tid på? Hun snakker en del om forståelse av kristendommen. Og om at kristendommen må forstås ikke bare ut fra bibelen, men ut fra måter å forstå bibelen på:

Derfor skal Bibelen leses som en kirkelig bok: å eksegere den uten blikk mot det fortolkningsfellesskapet som faktisk holder den som sin, gir lite mening. Innen kristenheten leses Bibelen nemlig fra bestemte steder, med bevisste horisonter og tolkningsnøkler, og ikke minst på basis av en resepsjonshistorie. (…) kristen etikk (er) slett ikke det samme som å liste opp bibelsteder (…), men en kontekstuell mediering mellom levd menneskeliv og større skapelsesteologiske perspektiver.

Dette betyr i klartekst at man skal ikke bry seg om hva bibelen sier, men skal forstå den ut fra personlige erfaringer og ut fra hva man allerede tror. Bibelen blir en kilde for bekreftelser av det man allerede mener. På engelsk kalles dette «cherry picking«. (Det er denne måten å lese en tekst på som gjør at kristne fremdeles fordømmer homofili, mens de finner det opportunt å holde tett om at guden tolerer slaveri og massedrap av dem guden ikke liker.) Dokka kaller dette heller for flertydighet, og ser denne flertydigheten som noe som kan tillate både et teologisk og et biologisk perspektiv på studiet av (for eksempel) mennesket.

Men når Dokka ønsker plass til et mer verdibasert (?) vitenskapelig paradigme enn hva naturvitenskapene tillater, så kan dette vanskelig leses som annet et krav om aksept for at det skal være lov til å studere – med krav om vitenskapelig tyngde – blant annet det diffuse, vage, abstrakte og ikke falsifiserbare begrepet «gud». Dette kan Dokka gjerne kreve, men hun skal ikke forvente at dette skal aksepteres på lik linje med vitenskaper som kan levere objektiv kunnskap, hvor det ikke er et premiss at man på forhånd skal måtte tilslutte seg et religiøst dogme for at det skal gi mening.

Jeg får inntrykk av at det teologer gjerne ønsker seg, er å få være i fred med sitt prosjekt for å søke å gjøre personlig overtro vitenskapelig. Det vil de nok aldri klare. Selv om de skriver lange kronikker på NRK Ytring.

Religionens problem med vitenskap

Religionens problem med vitenskap?

Advertisements

One thought on “Om flertydig tolkning

  1. Tilbaketråkk: Om moral. Igjen. | Herr Ateist

Legg inn kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s