Om hvordan religion er skadelig

Mørkemannen Per Kørner saboterte gudstjeneste

Mørkemann i aksjon. (Bilde: BA)

Jeg er relativt ublid nå. På vegne av kristne homofile, lesbiske og bifile, faktisk. Hvordan kan det ha seg?

En del kristne vil kan hende lese denne bloggen og spørre seg selv: «Kan vi ikke få ha vår religion i fred? Vi skader da ingen med vårt private livssyn?» Og for de fleste er dette kanskje riktig. Men det er unntakene, som ikke er så rent få, som etablerer religion som en kamparena. Som mørkemannen Per Kørner. Kørner er prest, men ikke av den liberale sorten. Han er av den typen som demonstrerer hvordan religion er til skade for et moderne samfunn med veletablert respekt for medmennesker og deres mangfold.

Søndag 5. mai tok Kørner seg inn i en gudstjeneste i Johanneskirken. Gudstjenesten markerte åpningen av Regnbuedagene, og var arrangert for bifile, lesbiske og homofile. Kørner tok seg ikke inn for å fortelle hvor høy døren skulle være, eller hvor vidt porten skal åpnes. Nei, han skulle «berge dem fra synden». Og med «dem» så siktet han altså til de tilstedeværende.

Det som skjedde var med andre ord at en trangsynt prest fant det for godt å påtvinge meningsmotstandere sin private villfarelse. Uten å ha blitt bedt om det, selvsagt. «Bibelen kallar det ein styggedom. Då må eg seia ifrå», skal Kørner ha sagt. Nei, Kørner, hvis noen ville lytte til ditt private – men godt kjente – standpunkt, så ville du ha blitt invitert til å fortelle om det. Men ingen av de tilstedeværende ønsket å lytte til ditt budskap, og det visste du godt.

Selv om jeg synes religionsdyrkelse er en uting per definisjon, så aksepterer jeg dog at en gruppe mennesker trer inn i avsondrende bygg for å utføre sine ritualer. Der kan de holde på med sitt, uten aktivt å påtvinge omverdenene sitt livssyn. Det må de få lov til, så lenge de ikke gjør skade. (Og så lenge de lar barna slippe…)

Men når mørkemannen Kørner entrer scenen, så er det grunn til å reagere. Vet du hva, Kørner? Dersom din gud ville hatt så mye i mot denne gudstjenesten, så ville han vel ha stoppet den. Han trengte ikke en som deg til å opptre som nyttig idiot. Nettopp denne type idiotatferd er den form for skade religionen fører til. At avsindige mennesker påtvinger sine forkvaklede meninger på andre, uten hensyn til at enten:

  1. guden deres gir blaffen, siden han/hun lar det skje, og derved at de forkvaklede begår teologiske overtramp, eller
  2. guden deres ikke finnes, og derved at de forkvaklede turer frem fullstendig uten annet grunnlag enn sine private vrangforestillinger

Folk som Kørner er dømt til å tape. Heldigvis er de en utdøende rase.

(Det lå en video av opptrinnet på YouTube, men den er nå fjernet. Flaks for Kørner.)

Advertisements

Legg inn kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s