Om omskjæring: Skamfering og mishandling

Av og til er verden rarere enn man kan akseptere. Som når en tegneserie som setter mishandling og skamfering av barn i relieff, og det er tegneserietegneren som må stå til rette. Dette handler selvsagt om tegneseriekunstneren Thomas Drefvelin, som fikk publisert følgende i Dagbladet:

Thomas Drefvelin setter skapet der det skal stå

Thomas Drefvelin setter skapet der det skal stå

Omskjæring av barn, enten det er gutter eller jenter, enten det er et jødisk eller et muslimsk rituale, er faktisk mishandling og skamfering. Skal man forsvare omskjæring, så får man vente til barnet ikke lenger er et barn, men myndig, og kan bestemme selv. Det bisarre er at denne skamferingen ikke kun finner sted i jødiske og muslimske miljøer, men også i USA, hvor 56% av guttebarn ble omskåret i 2005.

Dette er ikke bare uetisk. Det er også farlig. I 2010 døde 117 gutter i USA som følge av «inngrepet».

Til dree som forsvarer retten til å omskjære barn: Hvorfor stoppe der? Hvorfor ikke tatovere barn i ansiktet? Eller kutte av dem andre deler av kroppen, som fingre eller tær?omskjæring

Omskjæring er perverst

Omskjæring er perverst

At Dagbladets redaktør John Arne Markussen må forsvare at avisa trykket tegningen er rett og slett pinlig. Jeg forstår Markussen, men dette er på grensen av det uanstendige. Religionskritikk av denne typen bør ønskes velkommen. Og at en gruppe religiøse fanatikere drar antisemittismekortet er patetisk. Dette er ikke angrep på et folkeslag, men på en vederstyggelig religiøs praksis som bør forbys.

Den Norske Legeforening er etter min oppfatning alt for vage i sin vurdering:

Det er økende motstand mot rituell omskjæring både i Norge og internasjonalt. I Sverige er det vedtatt en lov som påbyr bruk av lokalbedøvelse ved omskjæring av nyfødte og forbud mot omskjæring etter to måneders alder. Bør Norge følge etter?

Praksis med rituell omskjæring i Norge bør avgrenses til nyfødtperioden og utføres i lokalbedøvelse. Skriftlig samtykke fra begge foreldrene må foreligge.

Det er ikke foreldrene som skal leve med en skamfert kropp resten av livet. Det er det stakkars barnet, og derfor er foreldrenes tillatelse absolutt ikke nok. At dette i det hele tatt er tillatt i Norge er en skam.

Så kan man selvsagt si at et forbud vil føre til «hjemmekirurgi», men man må gripe tak i dette. Alt annet enn et fullstendig forbud av omskjæring av barn under 18 år er barnemishandling, og bør straffes deretter.

Advertisements

One thought on “Om omskjæring: Skamfering og mishandling

  1. Tilbaketråkk: Om semisekularitet | Herr Ateist

Legg inn kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s