Om å ta seg vann over hodet

Jeg har tidligere kommentert Håvard Nyhus sin kronikk i Dagbladet. 31. juli gir han et tilsvaret svar Jonas Bergland har forfattet. Jeg vil la Berglands svar ligge, og også Kjetil Voldens svar på Nyhus sitt svar. (Forvirret nå?)

For Nyhus sin kronikk (den siste av de to) forteller meg først og fremst at han har tatt seg vann over hodet. Han gikk til torgs med en kronikk, som i følge hans egne ord, var «sleivete». Og så kritiserer han motforestillingene som «hårsåre». Svømmer du på dypt vann uten å ha treningsgrunnlag, så synker du straks kreftene (les: argumentene) tar slutt.

Kronargumentet Nyhus klamrer seg til, som om den var en redningsplanke, er at «Læren om Gud kan oppfattes som et aksiomatisk system.» Dette argumentet er ingen redningsplanke, men en sementklump, som drar ham til bunns.
For det er ikke sånn at det er tilstrekkelig for et sosialt systems eksterne legitimitet at de som konstituerer systemet har en intern enighet om dets gyldighet, Det blir som å påstå at «jeg er habil» straks noen stiller spørsmål om ens habilitet. (Habilitet får du av andre, ikke fra dine egne språkhandlinger.)

Sagt på en annen måte: At mange mennesker er enige om en ting betyr ikke at det de er enige om er sant. Det betyr bare at de er enige. Selv om de kan ha feil. Og det vi/de (nyateistene) setter fingeren på er som regel bare at det ikke er sannsynliggjort at det finnes en gud. Det insisterer jeg på at det må være lov å påpeke. På samme måte som det må være lov å påpeke at Huldra eller Tannfeen mest sannsynlig er menneskeskapte skikkelser.

Nyhus prøver å unnslippe debatten ved å ta Dawkins ord i sin munn: : «There’s probably no God. Now stop worrying and enjoy your life!» Det er mulig han omsider har vist nok selvinnsikt til å forstå at han ikke kan vinne gehør for sitt standpunkt. Fordi det bare utgjøres av sleivspark.

Advertisements

One thought on “Om å ta seg vann over hodet

  1. Tilbaketråkk: Om en idé om noe overflødig | Herr Ateist

Legg inn kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s