Om en idé om noe overflødig

Jeg har skrevet et par saker her om Håvard Nyhus og hans to kronikker i Dagbladet. (En sak her, og en sak her.) Som jeg har fortalt, så er Nyhus sitt prosjekt en smule utydelig, men jeg har funnet noen utdypinger på verdidebatt.no. I det ene innlegget prøver Nyhus å fortelle hva gud er, uten at han faktisk klarer å si så mye om nettopp det, annet enn å hevde at gud «er altså et uskapt, ikke-kontingent, transcendent «vesen» (Gud er alt annet enn noe vesen)».

I det andre innlegget er han noe tydeligere:

Gud er altså ikke et handlende subjekt med universet som sitt praktiserende område. Ideen Gud er forestillingen om noe som er helt utenfor og uavhengig av denne verden.

Denne guden befinner seg ikke et spesielt sted, som i en eller annen himmel over skyene.

La meg forutsette at denne referanserammen er korrekt, og se på hva noen av følgene av den må være. Ideen gud må innenfor denne referanserammen sies å være menneskeskapt, fordi selve ideen ligger innenfor vår veden, selv om det ideen handler om ligger utenfor. (Det kan ikke eksistere noen gjensidig kobling mellom ideen og innholdet i den. Ideen peker på en gud, som ikke peker tilbake på ideen.

En annen konsekvens av referanserammen er – som følge av at denne guden ikke har «universet som sitt praktiserende område» – at bønn, lovprising, gudstjenester, tilbedelse osv osv er fånyttes. Denne guden forholder seg nemlig ikke til vår verden, og vil følgelig – i en eller annen forstand – ignorere den.

På den annen side forklarer ideen det ondes problem: Guden intervenerer ikke for å hindre ondskap, og vil heller ikke gå inn og skape katastrofer. Disse tingene skjer uten en gud som beveger, og uten at guden har som mål å forhindre det onde.

Det vi da står igjen med er en gud som egentlig ikke bryr seg om mennesket. Og det store spørsmålet blir: Hvilket formål fyller denne guden? Trenger de kristne den, annet enn som en falsk trygghet?

Advertisements

One thought on “Om en idé om noe overflødig

  1. Tilbaketråkk: Om å møte dårlig kritikk med god kritikk | Herr Ateist

Legg inn kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s