Om et norsk tilbakeskritt

Kristelig folkeparti fikk 5,6% oppslutning ved stortingsvalget i 2013. Sonderingene rundt en ny regjering endte med at Høyre og Fremskrittspartiet danner regjering alene, uten Venstre og Krf. Vi ser ut til å få en mindretallsregjering med 77 plasser i Stortinget, men hvor en samarbeidsavtale sikrer støtte fra de to partiene som velger å stå utenfor regjering.

Samarbeidsavtalen bærer i seg to (minst) tilbakeskritt hva gjelder livssyn. Det ene dreier seg om gjeninnføringen av kristendom som bærebjelke i livssynsundervisningen, noe menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg reagerte på i 2007. I stedet for å respektere menneskerettigheter og full trosfrihet, så velger den nye regjeringen å kjøpe støtte fra Krf, og føre landet bakover i tid. Dette skjer i en tid hvor andelen aktivt kristne fortsetter å synke, og hvor vi (heldigvis) nærmer oss en situasjon hvor bare én av ti dyrker sin kristne overtro.

Det andre tilbakeskrittet er reservasjonsretten. Nobelt nok nektet Venstre å gå med på dette, men den nye regjeringen aksepterer altså at én yrkesgruppe skal tillates å dyrke sin overtro på bekostning av et annet menneskes lovfestede rett til å bestemme over egen kropp. Det er ikke rart at Knut Arild Hareide mener partiets velgere fikk mye igjen for sine stemmer. Rent politisk har Krf jobbet smart og karret til seg det de kunne. Bare så synd at målene de jobber for tar utgangspunkt i privat overtro, fremfor objektivt akseptert kunnskap.

Hvis du tar et skritt tilbake, så ser dette riktig stygt ut. Et lite parti har klart å omforme et bakstreversk, religiøst standpunkt til nasjonal realpolitkkk, uten å behøve å ta belastningen med å sitte i regjering med Frp – et parti en nær sagt samlet internasjonal presse kaller høyrepopulistisk.

Og hvem er så taperne? Jo, norske familier i «fertil alder» eller med barn i grunnskolen. Og Høyre, som har måttet slepe med seg sære, religiøse interesser inn i regjeringskontorene, hvor de skal regjere sammen med et parti som er motstandere av både bompenger og humanisme.

Norge, 2013

Norge, 2013

Advertisements

One thought on “Om et norsk tilbakeskritt

  1. Tilbaketråkk: Om mindretallets diktat | Herr Ateist

Legg inn kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s