Om retten til å få barn

Carl I. Hagen har fått mye motbør som følge av sitt forslag om å opprette en innvandringsetat. Man kan bare spekulere i hvorfor forslaget kommer akkurat nå, noen måneder etter valget, men det kan kanskje ha med at Frp i posisjon har blitt veldig ulikt Frp i opposisjon å gjøre. Men dette er ikke en blogg om politikk, så jeg lar det ligge.

Carl I. Hagen setter indirekte fingeren på et poeng: Det er ingen menneskerett å få barn. Han bommer imidlertid med sin påstand om omsorgssvikt. At noen få familier ikke lar norsk være et naturlig språk hjemme er ikke automatisk et uttrykk for omsorgssvikt. Det kan være en rekke ulike omstendigheter som fører til at et annet språk enn norsk er det som benyttes hjemme. (På samme måte som nordmenn som flytter til Spania beholder norsk som sitt hjemmespråk.)

Det som derimot er omsorgssvikt, er når voksne lar sin private og personlige overtro trumfe sine barns beste. Ekteparet Herbert og Catherine Schaible er idømt 20 års fengselsstraff for å nektet sin åtte måneder gamle sønn Brandon legehjelp, med den følge at han døde. Hvorfor? Fordi de tror på religiøs helbredelse:

«We believe in divine healing, that Jesus shed blood for our healing and that he died on the cross to break the devil’s power,»

Dét er omsorgssvikt, og det er ikke unikt for USA. Jehovas vitner nekter sine medlemmer adekvat medisinsk behandling dersom dette medfører behov for blodoverføring. Når dette dreier seg om den troende selv, så er det én ting. Noe ganske annet er når foreldre påtvinger sine bare denne type vettløse religiøse imperativer. Heldigvis er helselovgivningen i Norge klar når det gjelder begrensninger i foreldres rett til å nekte blodoverføring.

Men det bakenforliggende faktum er altså at det må kunne sies å være tale om omsorgssvikt hver gang en voksen påtvinger sine barn konsekvensene av den voksnes overtro, som tilfellet også er når det gjelder omskjæring. Så derfor, Carl I. Hagen: Hvorfor påtaler du manglende språktrening i hjemmet, når det finnes virkelig alvorlige tilfeller av grov omsorgssvikt å gripe tak ?

Advertisements

Legg inn kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s