Om semisekularitet

Nikolaj Kahn formulerer i Dagbladet 14. april 2014 et forsvar for omskjæring av guttebarn. (Eller skamfering, som jeg mener er en riktigere benevnelse.) Men, nei, forresten, Kahn leverer ikke noe forsvar for omskjæring, slik det kan se ut til at vanen har blitt hos dem som er mot et forbud, men derimot en serie argumenter mot å være mot omskjæring skamfering. For sannheten er jo at det ikke finnes gode grunner for omskjæring, annet enn overtro. (Og overtro kan jo ikke benyttes til annet enn eskapisme.)

Dermed er ikke Kahns meningsytring særlig interessant, før man kommer til hans semisekulære praksis:

Jeg holder ikke sabbaten, spiser bacon med entusiasme og behersker generelt jødisk skikk og kultur på en inadekvat måte.

Men omskjæring ønsker han likevel å frede. Og da faller jeg av. Det er som om han ønsker å håndheve sin rett til selv å velge sin religiøse praksis, hvilket er prisverdig nok. Men denne friheten vil han likevel ikke innrømme dem som ikke selv kan velge, nemlig små guttebarn som legges under kniven uten å bli spurt. La voksne mennesker velge sin religiøse orientering i voksen alder, men spar barna for uvesenet.

Det er smått ironisk at overskriften/tittelen på kronikken feilaktig fikk meg til å tro han ville argumentere for det fornuftige synet: «Nedre aldersgrense på religion». Svaret er i mine øyne et selvfølgelig «ja». Religion er en overtro man blir opplært til å ta for gitt. Hadde barn/ungdom ikke blitt utsatt for den religiøse indoktrineringen de blir utsatt for i dag, så ville religion på det nærmeste vært avskaffet i løpet av noen tiår. (Og tusenvis av liv ville vært reddet.)

Vi som er enige om dette må likevel tåle hitling av standpunktet vårt, så også i tilfellet Kahn. For som han avslutter: «Å innføre en 16 års aldersgrense på mannlig omskjæring vil innebære at vil setter en stopper for jødedommen i Norge. Er det det vi vil?» Subtilt, ikke?

 

Advertisements

Legg inn kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s